liekki_resize

Turun Pyörä­messujen tarina

Tiivistelmä

Olipa ensin Booktori
Tulipa siitä Idea!
Olipa Sytytä Turku
Tulipa käyttöön Idea!
Olipa jännää
Tulipa voitto!
Olipa töitä edessä
Tulipa opittua paljon!
Olipa löytö historiastakin
Tulipa sitä kunnioitettua!
Nyt ollaankin tässä…
Onpa kiva, kun luet
Tulepa messuille!

Pidempi versio

Oli synkkä ja myrskyinen… aamupäivä vuonna 2001, mutta tarina alkaa oikeastaan jo paria viikkoa aiemmin. Silloin lehdessä oli uutinen, että Turun Puutorilla järjestetään uusi vanhojen kirjojen tapahtuma. Seuraavana viikonloppuna tapasin Vanhan kirjallisuuden päivillä nyt jo edesmenneen kulttuurituottajan, joka oli uuden kirjatapahtuman ideoinut. Sattumalta myyntipaikat olivat meillä vierekkäin ja se oli varsin onnekas sattuma. Siitä alkoi pitkä yhteistyö, joka oli aika ajoin kyllä myrskyisä ja monimutkainen, mutta jonka aikana opimme paljon ulkoilmatapahtumien järjestämisestä. Se varsinainen myrsky oli kuitenkin Puutorilla siis heinäkuun puolivälissä 2001. Luultavasti ja myös varsin kuultavasti iso salama löi keskelle Puutoria ensimmäisen Booktorin kunniaksi (sinä vuonna tapahtuma oli kylläkin vielä eri nimellä). Samaan aikaan toria p(i)estiin varsin huolella kaatosateen toimesta. Mutta klo 10 pilvet väistyivät kuin fantasiaelokuvissa ja aurinko paistoi koko päivän ja päivä oli todellakin sellainen, että usko tapahtuman tulevaisuuteen oli varmistunut. Ja Booktori jatkuu edelleen, kaikkien vaiheiden jälkeenkin. Vuosien saatossa tuli pohdittua, että Puutorille voisi järjestää jotain muutakin ohjelmaa kuin kirjamessuja ja kerran tuli mieleen, että siellä voisi järjestää vaikka pyörätapahtuman. Ajatusleikkinä sitä tuli mietittyä silloin tällöin ja pohdittua kaikenlaista, mutta lopulta idea jäi kiireissä sivummalle ja unohduksiin. Puutorikin ehti täyttyä muilla toiminnoilla ja busseilla ja tästä syystä Booktorikin järjestetään nykyään jokirannassa höyrylaivojen ja vesibussien lähtökuopissa, Sairashuoneenpuiston vieressä.
Mutta sitten Turun kaupunki päättikin sytyttää ideat liekkeihin Sytytä Turku -ideakilpailun myötä! Tämä tapahtui armottomana vuonna 2020, jolloin Booktorikin olisi viettänyt 20-vuotisjuhlia, ellei muuan vitsaus olisi pilannut bileitä. Mutta Turku tarjosi tosiaan valopilkun, vai pitäisikö sanoa toivon liekin, järjestämällä keskustan kehittämiskilpailun. Yksi kolmesta kehittämisalueesta oli helposti saavutettavuus ja kun tämä kävi ilmi, asia oli hetkessä selvä, Turun Pyörämessut näkisivät päivänvalon, ainakin konseptina! Osallistuin kilpailuun parilla muullakin idealla, mutta Turun Pyörämessuihin panostin täysillä, tietoisena siitä, että nyt on mahdollisuus saavuttaa jotain, ja se kannatti. Oli jo varsin hienoa päästä toiselle kierrokselle ja saada siitäkin pieni palkinto, mutta parempaa oli edessä. Turun kaupunki tarjosi henkilöstöstään ohjausryhmän, joka kannusti ajattelemaan vielä isommin ja rohkeammin, kuin mitä olin itse uskaltanut. Ohjausryhmä kannusti siis visioimaan isommin ja niin tuli tehtyä ja oli suuri ilo huomata, että ajatukset ja ideat herättivät kiinnostusta niin paljon, että pääsin lopulta toisellakin kierroksella voittajien joukkoon! Voittaminen voi olla elämässä lopulta melko harvinaista, jos ei ole urheiluihmisiä. Olenkin siksi erittäin kiitollinen Turun kaupungille, omalle koti- ja synnyinkaupungilleni, että se tarjoaa nyt tällaisen mahdollisuuden. Tavoitteena on luoda Turkuun, kaupungin ja muiden yhteistyökumppaneiden voimin, ja erityisesti teidän osallistujien voimin, uusi vuosittainen suurtapahtuma, joka edistää pyöräilyn asemaa ja näkyvyyttä kaikilla mahdollisilla osa-alueilla. Se lisää pitkällä aikavälillä terveyttämme, säästää luonnonvarojamme, luo lisää viihtyisyyttä ja tuo samalla tietysti elämyksiä. Merkitykselliset kohtaamiset ovat helpompia pyörän kanssa kulkiessa, kun voi helpommin pysähtyä hetkeksi tai pidemmäksikin matkan varrelle. Erikoinen ja ehkä vähän hymyilyttäväkin pieni kuriositeetti eli sivujuonteensa tarinassa on se, että idean kehittäjällä ei ole itselläkään tätä kirjoittaessa toimivaa polkupyörää! Pyöräily onnistui aiemmin kaupunkipyöräjärjestelmän myötä, mutta se jäi hetkeksi tässä kohtaa tauolle. Kolme hieman rikkinäistä pyörää taloudesta kyllä löytyy. Tätä tekstiä myöhemmin viimeisteltäessä yksi niistä on nyt toimintakunnossa!, mutta pitkin matkaa on aina välillä käynyt mielessä ajatus, että pitikö kehittää kokonainen suurtapahtuma ja kilpailuvoitto, että saisi muutaman pyörän vihdoin kuntoon…
Voiton jälkeen tapahtuma on muotoutunut ehkä aavistuksen erilaiseksi kuin suunnitelmissa alunperin, mutta on ollut hienoa havaita innostumista, mitä tapahtuma on herättänyt eri tahoilla. Lämmin puolipilvinen sää on tilattu, niin kuin oli ja on aina tapana tehdä kirjatapahtumiin liittyen ja silmissäni näen sen, miltä onnistuneet messut näyttävät. Aurajoen rannat ovat Tuomikirkkosillan molemmin puolin täynnä iloisia ihmisiä piknik-eväineen nauttimassa loppukesän lämmöstä elokuussa 2022. Piknik-vieraat ovat pysäköineet pyöränsä pienen etäisyyden päähän parkkiin ja kotiin lähtiessään käyvät pyöränkorjauspajan kautta laittamassa valot kuntoon ja samalla tehdään joitain hankintoja, jotka tekevät pyöräilystä entistä helpompaa ja hauskempaa. Pyöränkorjauspajalla toiset taas saavat vihdoin paikattua pyöränsä renkaan ja vaihdettua katkenneen vaijerin ja jotkut ovat tulleet vain tuunaamaan pyöräänsä uuteen loistoon hyvässä seurassa. Pyörät jäävät kyllä niin helposti pienten vikojen vuoksi telineisiin ikuisiksi ajoiksi, että sen estämiseen Turun Pyörämessut haluaa erityisesti vaikuttaa! Messujen pyöränkorjauspajan lisäksi on kehitteillä myös pitkän kantaman hanke helpottamaan pyörien korjaamista. Messuille on tulossa myös iso näytösareena, missä BMX- ja PYÖRÄTRIAL-näytökset eivät jätä ketään kylmäksi. Olen varma, että siitä tulee yksi merkittävä vetonaula koko tapahtumaan.
Tiesitkö muuten sitä, että Turun seudulla pyöräteollisuus oli noin sata vuotta sitten merkittävä teollisuudenala ja työllistäjä, jonka vaikutukset ulottuvat hieman vielä nykypäiviinkin. Itsekään en tiennyt tätä aiemmin, mutta turkulaisilla on nyt tässä perinteiden vaalimisen ja uuden kukoistuksen mahdollisuus. Tavoitteena on, että Turun Pyörämessuilla voit joskus tulevaisuudessa kuulla tästä maineikkaasta historiasta lisää. Sen lisäksi pyöräilyyn liittyvän idea– ja innovaatiokilpailun kautta voit olla luomassa ihan uutta menestyksen aikakautta! Ideakilpailun voittaneena on reilua laittaa hyvä kiertämään ja tarjota ideoimisen ja voittamisen mahdollisuutta eteenpäin muillekin. Ja tärkeää on tietysti myös se, että hyvät pyöräilyideat saadaan käyttöön. Paljon kaikkea muutakin messuilla tulet näkemään, messukonseptin ideointi jatkuu aina avajaisiin asti. Sytytä Turku -kilpailussa keskustan kehittämisen yksi välietappi oli asetettu vuoteen 2029, jolloin Turku täyttää kunniakkaat 800 vuotta. Pitkän kantaman tavoitteet ovat viisautta ja luovat suuntaa. Itse toivon ja haaveilen, että Turun Pyörämessut on silloin vakiinnuttanut paikkansa isona ulkoilmatapahtumana Turun kesässä ja että koko Aurajoen ranta on turvallisesti täynnä piknik-vieraita, jotka ovat tulleet pyörällä paikalle, joko viereisestä korttelista tai sitten vaikka Rovaniemeltä asti. Toiveissa on luoda uusi suuri kohtaamisten mahdollisuus, pyöräilyn merkeissä, perinteisten ja maineikkaiden Vappu-kokoontumisten ja Joulurauhan julistuksen väliin.
Tervetuloa Turun Pyörämessuille!  =)
Turun Pyörämessut Oy
Liekki 2

Yhteistyössä

Tapahtuman osoite: Vanha Suurtori, Turku